Avoimeen lähdekoodiin perustuva WordPress on pitänyt sisällönhallintaohjelmistojen määrällistä ykkössijaa jo vuosia, ja samalla paikalla se on edelleen. Jo noin 28 % kaikista verkkosivuista on tehty WordPress-pohjalle, ja esimerkiksi vuonna 2016 luotiin keskimäärin yli 500 WordPress-kotisivut päivässä. Kasvuennusteet lupaavat hyvää jatkossakin. Myös me työskentelemme paljon WordPressin parissa, ja tähän asti käyttämistämme alustoista se on ollut mielestämme käytännöllisin. Vaikka lempilapsen suosio on perusteltu, ei sekään ole täydellinen. Pinosimme WordPressillä toteutettujen sivujen hyviä ja huonoja puolia.

WordPress-kotisivut ovat helppokäyttöiset ja hakukoneystävälliset…

wordpress-kotisivut hyviä puolia


Monipuolisuus ja helppokäyttöisyys

WordPressin suosiota selittää ensinnäkin sen helppokäyttöisyys ja monipuolisuus. Monikäyttöisyys perustuu lähes 50 000 tarjolla olevaan lisäosaan, joiden ansiosta useimpia toiminnallisuuksia ei tarvitse koodata alusta lähtien. Esimerkiksi avaimet käteen -paketeissa WordPress on loistava, sillä se on suunnattu suurelle yleisölle. Sen hallintapaneeli on selkeä eikä vaadi suurta teknistä osaamista, joten sitä oppii käyttämään suhteellisen nopeasti. WordPress mielletään usein pienten ja keskisuurten yritysten tai brändien alustaksi, mutta se taipuu myös suurten nimien käyttöön. Esimerkiksi Disneyn ja The New York Timesin yrityssivut on rakennettu WordPress-pohjalle.

Verkkokauppatoiminnon yhdistäminen WordPress-sivuun tapahtuu ketterästi esimerkiksi suosittujen WooCommerce- tai Shopify-lisäosien avulla.

Hakukoneystävällisyys

Hakukoneoptimointi on useimmiten lähes välttämättömyys näkyvyyden saavuttamiseen. WordPress-pohjalla tämä on ymmärretty hyvin, ja tarjolla olevien lisäosien ansiosta WP on yksi hakukoneystävällisimmistä alustoista. Koodia ei välttämättä tarvitse puukottaa lainkaan, ja aikaa vapautuu alati muuttuvaan näkyvyystilanteeseen reagoimiseen.

Avoin lähdekoodi

Avoin lähdekoodi on eräs WordPressin suurimpia etuja. Lähdekoodi on kaikkien tarkasteltavissa ja muokattavissa. Avoimen lähdekoodin periaate mahdollistaa koodin jakamisen kehittäjien kesken, eikä kaikkea välttämättä tarvitse koodata alusta alkaen.

Laaja käyttäjäkunta

Koska WordPressillä on laaja käyttäjäkunta, on kaikkien saatavilla myös erittäin laaja tukiverkosto. WordPress-kotisivut ovat siinäkin mielessä käyttäjäystävälliset, että lähes kaikki on alusta alkaen mahdollista opetella itsenäisesti käyttäjäfoorumien, ohjeistuksien ja opastusvideoiden avulla. Ohjeita löytyy niin ensi kertaa sivustoon tutustuvalle kuin esimerkiksi omaa teemaa rakentavalle.

Tietoturva

Itse WordPress on tietoturvaltaan tasaisen varma, ja sitä päivitetään ja testataan säännöllisesti. Tarjolla on lisäksi useita lisäosia ja teemoja turvallisuuden parantamiseksi. Toisaalta tietoturva voidaan laskea myös WP:n heikkoudeksi, mutta ”vika” ei ole itse alustassa. Useimmissa tapauksissa käyttäjien oma toiminta on johtanut tietoturvan heikentymiseen tai murtumiseen. Esimerkiksi päivittämättömät lisäosat ja huonot salasanat ovat aina riskejä.

…mutta heikkouksia löytyy niistäkin

WordPress-kotisivut huonoja puolia

Avoin lähdekoodi

Vaikka avoin lähdekoodi on myös eräs WordPressin suurimpia etuja, silläkin on kääntöpuolensa. Koko sivuston lähdekoodi on kaikkien nähtävillä, joten myös siinä mahdollisesti olevat heikkoudet ovat bongattavissa. Tulevat muutokset ja päivitykset esimerkiksi lisäosissa eivät myöskään ole käyttäjän kontrolloitavissa, ja niiden mukana saattaa poistua jokin omalla sivulla tarpeellinen toiminto.

Rajat

WordPressiä ei ole alunperin suunniteltu kovin suurille projekteille. Laajemmankin sivuston rakentaminen on toki mahdollista. Ns. standardista poikkeaminen vaatii kuitenkin useita muutoksia järjestelmään, mikä nostaa kustannuksia.

Lisäosien ja teemojen päivitykset

Koska WordPress-kotisivut on periaatteessa muovattu teemoilla ja lisäosilla, toisistaan riippumattomia osasia on paljon. Lisäosia täytyy päivittää usein, ja välillä jokin uusi päivitys ei olekaan yhteensopiva esimerkiksi käytössä olevan teeman kanssa. Tämä saattaa aiheuttaa ongelmia joko toiminnoissa tai sivuston ulkoasussa. Jos yhteensopivuusongelmia ilmenee ja tuntuu siltä, ettei niitä saa itse ratkaistua, kannattaa kääntyä sivuston kehittäjän puoleen.